Slovakom se nasmiha uspešen prevzem Palome

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 28. feb.. 2017 Stran: 9

Prodaja družbe Včeraj iztek prevzemne ponudbe Sprejeli sojo državni lastniki in nekateri mali delničarji 

Ljubljana - Vse kaže, da bosta slovaški Eco-lnvest in družba Eco-lnvestment v okviru objavljene prevzemne ponudbe, ki se je iztekla včeraj, postala več kot 90-odstotna lastnika Palome. Ponudbo so namreč sprejeli državni lastniki, pa tudi števili mali delničarji. 

Eco-lnvest oziroma z njim povezana češka družba Eco-lnvestment sta decembra z dokapitalizacijo postala 57-odstotna lastnika Palome, nato pa sta v skladu z zakonom objavila še prevzemno ponudbo, v kateri ponujata 4,01 evra za delnico družbe. Omenjeno ponudbo je tako za svoj 30,3-odstotm delež sprejel Slovenski državni holding (SDH), ki bo tako zanj prejel 9,7 milijona evrov kupnine. Prevzemno ponudbo sta sprejela tudi Družba za upravljanje terjatev bank in državni DSU. Prva ima 0,41-odstotni delež, drugi 0,02 odstotka. 

Ker so interes za prodajo izkazovali tudi nekateri drugi mali delničarji, je pričakovati, da bodo Slovaki s prevzemom dobili več kot 90-odstotni delež, kar pomeni, da bodo morebitne preostale delničarje lahko iztisnili. 

Prevzemanje vajeti 

Sicer pa se je Eco-lnvest že udomačil v Palomi. Potem ko so s svojimi kadri dopolnili upravo, so imenovali še nove nadzornike. To sta postala predsednik in podpredsednik vodstva Eco-Investa Milan Filo in Miroslav Vajs, Richard Žigmund, izvršni direktor Eco-Investove SHP skupine, in Leonida Klemenčič Podmiljšak, ki je v nadzornem svetu Palome na predlog SDH sedela že prej. 

Slovaki so za dokapitalizacijo Palome odšteli 18 milijonov evrov. Če bodo prevzemno ponudbo sprejeli vsi delničarji, bo to pomenilo, da bo Eco-lnvest za celotno sladkogorsko družbo odštel nekaj manj kot 32 milijonov evrov. Ce bodo prevzemno ponudbo sprejeli vsi delničarji, bodo Slovaki za Palomo odšteli slabih 32 milijonov evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.